Ja hallitkoon ihminen meren kaloja…La mennesket styre over fiskene i havet…

kuvakisa3

Kuvan nimi/Bildets navn: Ja hallitkoon ihminen meren kaloja…La mennesket styre over fiskene i havet…

Kuvaaja/Fotograf: Erik Heiskanen

Teksti/Tekst: Lauri Pietikäinen

Kuvassa/På bildet: Lauri Pietikäinen

Tarina: Turska lisääntyy ja täyttää meren. Vuonot ja kalamatalikot. Turska tulee kaukaa pohjoisesta ja viipyy Vesterålenissa joulusta pääsiäiseen.Ja villitsee kalastajat. Tänne tullessaan ja täällä kutiessaan kututurskan nimi on skrei,. Skrei tulee sanasta skrida , vaeltaa. Kun turska on kutunsa kutenut, se ui takaisin sinne mistä tulikin.Paluumatkaksi sen nimi vaihtuu,turska ei enää olekaan skrei vaan skråpe. Støn kalastajakylän suomalaiset ovat hekin muualta tulleet, pieneen kyläänsä vaeltaneet. Osa on jäänyt kuten kuvan kalastaja Lauri.

Historie: Torsken formerer seg og fyller havet. Fjordene og bankene. Torsken kommer fra det fjerne nord og blir i Vesterålen fra jul til påske. Og gjør fiskere vill. Når torsken kommer hit og gyter heter den skrei; skrei kommer fra ordet «skrida», vandre. Når torsken er ferdig med å gyte svømmer den tilbake dit den kom ifra. På tilbakeveien forandres navnet, torsken er ikke lenger skrei men skråpe. Finlendere i fiskeværet Stø har også kommet fra annetsted, vandret til en liten by. En del har vært igjen, som bildets fisker Lauri.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s